Welcome Home - Érezd magad otthon!

Welcome Home

Színtan a lakberendezésben, avagy mely árnyalatok passzolnak egymáshoz

2018. április 10. - Megérzések_admin

A színek nemcsak a divatban, hanem a lakberendezésben is fontosak: szükség van rájuk, hogy megfelelő hangulatot teremtsünk egy adott helyiségben. Viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen színek passzolnak jól egymáshoz, illetve milyen jelentést hordoznak magukban. Ilyenkor van szükségünk a színtanra.

fejlec1_8.jpg

Ha meghallod azt a szót, hogy színkerék, valószínűleg neked is egy szivárványszínű kör alak jelenik meg a lelki szemeid előtt. Ez lesz a színelmélet alapja.

sxycc7i8ltagaxq0kgka.png

A vörös, a kék és a sárga az elsődleges (primary) színek. Ha összekevered a pirosat a sárgával, narancssárgát, ha a kéket a sárgával, zöldet, ha pedig a vöröset a kékkel, akkor lilát fogsz kapni. Ezeket hívjuk másodlagos (secondary) színeknek. A harmadlagos, vagy tercier színeket pedig egy elsődleges és egy másodlagos árnyalat keveréke alkotja.

Minden színnek vannak sötétebb és világosabb árnyalatai, amelyeket angolul shadesnek és tintnek hívunk. A tint, a világosság azt jelenti, hogy milyen százalékban tartalmaz az adott árnyalat fehéret; a telítettség pedig attól függ, hogy milyen százalékban tartalmaz szürkét.

 km0t8ff1rojovsd89dsj.png

A színelmélet szerint azok a harmonikus kombinációk, amelyek farkasszemet néznek egymással a keréken. Ezek a komplementer, angolul complementary színek. Ilyen például a piros és a zöld, vagy a kék és a narancssárga. Mivel nagy közöttük a kontraszt, akkor használják őket, amikor valamit ki akarnak emelni. Ugyanez vonatkozik azokra az árnyalatokra, amelyek háromszöget alkotnak a keréken (split complementary).

Az analóg (analogous) színek egymás mellett helyezkednek el, a tiradikus árnyalatok pedig egyenlő szárú háromszöget zárnak be a keréken belül. Például a piros, a sárga és a kék. Szintén nagy kontraszt jellemzi, viszont kiegyensúlyozottabb a párosítás, mint a komplementer színeknél. Ebben az esetben az a legjobb döntés, ha az egyik szín hangsúlyosabb, és uralja a másik kettőt. Például lehet a fekete a domináns, a bordó és a zöld pedig az elnyomott szín.

Emellett beszélhetünk még hideg és meleg árnyalatokról is: a hideg, halovány színek nyugtató, ellazító, míg a meleg nüanszok energetizáló hatásúak, kivéve a rózsaszínt.

8164c43662455e29965b3396045ce956.jpg

Színek hatása a lakásban

A kék a kreativitás, a szabadság és a harmónia színe. Dekorációként akkor használjuk, ha azt szeretnénk elérni, hogy egy helyiség optikailag nagyobbnak tűnjön. A pasztellesebb árnyalatok még jobban a tágasság érzetét keltik, ezért leginkább az előszoba vagy a fürdőszoba kifestéséhez ajánljuk. Mivel a kék illik legkevésbé az élelmiszerekhez, a konyhába inkább válasszunk más árnyalatot. Azoknak, akik nehezen alszanak el, még a hálószobában is szóba jöhet.

A vöröset ajánlott inkább kiegészítőként használni; mivel egy elég erőteljes, energetizáló szín, nem a legjobb választás egy hálószobába. Ha mégis emellett döntenél, inkább csak egy-két falrészt fess vörösre, és egészítsd ki más árnyalatokkal. A vörös a konyhában jó étvágyat csinál.

b24549f3cc7125c4d1aef62acce84cdb.jpg

A rózsaszín egy finom és megnyugtató árnyalat. Tökéletes például a dolgozószobába vagy a nappaliba, hiszen pozitív üzenetet közvetít, és csökkenti a stresszt.

A zöld a természet színe, vagyis ha egy betondzsungel kellős közepén élsz, használd bátran. A zöld az olvasósarkok és dolgozószobák színe is, tudniillik segít a koncentrálásban; a konyhában pedig meghozza az étvágyat.

A fekete elnyeli a fényt, a vörössel kombinálva vágyat ébreszt; kizárólag másodlagos színként vagy kiegészítőként használjuk. A szürke semleges, ezért olyan embereknek való, akik se a nyugalmat, se a pörgést nem keresik. Párosítsuk élénk nüanszokkal, mert fehérrel vagy feketével elég lehangoló.

583baa6cd25d4240ffa43efec75d5d65.jpg

A türkiz a tisztaság színe, egy pozitív kisugárzású árnyalat, ezért elsősorban a konyhában, a főzőfülkében, a hálószobában vagy fürdőszobában használd. Ha szívesen áztatod magad órákig a fürdőkádban, akkor a türkiz a te színed. Ám leginkább természetes fényforrás mellett érvényesül. A szakértők szerint a depresszió ellen a sárga és a türkiz a legjobb választás. Sárgára csak akkor fesd a hálót, ha reggel nehezen bújsz ki az ágyból, viszont este könnyen elalszol. Tökéletes párost alkot a lilával, de a kékkel és a zölddel is jó barátságot ápol.

A lilát azoknak ajánlják, akik álmatlanságban szenvednek. Ez egy misztikus árnyalat, amelytől elnehezedik a szemhéjunk, így a közösségi terek helyett inkább a hálót fessük ki vele. A narancssárga szintén étvágykeltő, emellett a kommunikáció színe is, ezért válasszuk a nappaliba, és ne a hálószobába.

Forrás: Jean-Gabriel Causse – A színek hatalma

A bejegyzés trackback címe:

https://welcomehome.blog.hu/api/trackback/id/tr8113824186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása