Sokak számára elképzelhetetlen a karácsony mézeskalács nélkül (nekem is). Évek óta minden karácsonykor készítek isteni finom mézeskalácsot, melynek a receptjét most megosztom Veletek! Ugyan az utóbbi években leginkább szénhidrátszegény recept alapján különféle paleo mézeskalácsokkal szoktam kísérletezni, ez a régi, hagyományos mézeskalács mindig is a kedvencem lesz :)
Íme az isteni finom, puha mézeskalács recept:
Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 2 tepsi mézes süteményhez):
60 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
20 dkg méz
Fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olvasztott margarin
2 tojás
A mézeskalács díszítéshez:
12 dkg porcukor
1 tojásfehérje
A mézeskalács tésztához először a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük egy tálban.
Az olvasztott margarint, a mézet és a tojást is összekeverjük egy külön edényben.
Ezt követően a kettőt összeöntjük és összegyúrjuk a tésztát. Nem lesz egyszerű, sok türelem és karizom kell, mire a tészta összeáll, de megéri! A mézeskalács tésztát, miután teljes mértékben összeállt, alufóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük (az eredeti recept 1 napot írt, próbáltam mindkettőt, nincs igazán különbség a végeredményben, így - főleg ha nem érsz rá napokig mézeskalácsozni - teljesen elég az 1 óra).
Az 1 óra leteltével vegyük ki a nyers mézeskalács tésztát a hűtőből, egy kicsit hagyjuk felmelegedni (radiátorra is tehetjük), mert könnyebb lesz vele dolgozni.
Gyúrjuk át megfelelően, hogy már ne töredezzen a tészta, majd nyújtsuk ki fél - 1 cm vékonyra, attól függően, milyen vastag sütiket szeretnénk. Vegyük elő karácsonyi kiszúró formáinkat, és kezdjük el kiszúrni a sütiket, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ha légkeveréses a sütőd, akkor két tepsit is elkészíthetsz és betehetsz egyszerre, de akkor vedd egy kicsit lejjebb a hőfokot, és figyeld a sütiket, mert nagyon gyorsan megsülnek (kb. 5 perc, sütő erősségétől függően). Miközben sül, készítheted a következő adagot.
Amikor kiveszed a sütőből, még puha lesz, idővel kicsit meg fog keményedni. Tipp a puha mézeskalácshoz: kihűlés után tedd dobozba, tegyél mellé néhány szelet almát, majd zárd le jól a dobozt, az alma nedvessége nem engedi, hogy kiszáradjon a mézeskalács, puha marad. Ha már kiszáradt, semmi baj, ugyanígy járj el az almaszeletekkel, és meg fog puhulni a mézeskalács :)
Mézeskalács díszítés
A mézeskalács díszítéséhez a következőképpen kezdj hozzá: verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd szitáld bele a porcukrot és keverd el lassan, hogy ne alakuljanak ki benne csomók. A tojásfehérje nagyságától függően lehet hogy több porcukor kell majd bele, úgy ismered fel a megfelelő állagot, hogy ha belekanalazol egyet, és felemeled a kanalat, akkor "szálat húz" a cukormáz. Lényeg, hogy ne legyen túl folyós, mert akkor az életben nem szárad meg, de ne is legyen túl sűrű, mert akkor nem fogsz tudni vele rajzolni, el fog akadni a vonal.
Ha ez megvan, akkor vegyél egy nejlonzacskót, és szúrj a sarkában egy kis lyukat egy tűvel. Töltsd a zacskóba a cukormázat, és már díszíthetsz is! Ne válassz nagyon vékony zacskót, mert a nyomás hatására szétszakadhat, és minden cukormázas lesz körülötted. A mézeskalács díszítéséhez a cukormázat ki kell nyomni szépen a lyukon, és szuperül lehet vele díszíteni! A máz keménységétől függően 12-24 óra alatt szárad meg teljesen. Ha ezalatt megkeményedik a kalács, no para, a fenti módszerrel (almaszeletek) megpuhul majd ismét!
Az elkészült mézeskalácsokat dobozokba is teheted, és megajándékozhatod vele szeretteidet. Ne feledd, a kézzel készített ajándékoknak van igazán nagy értéke szeretteink számára! Ide kattintva találsz szebbnél szebb dobozokat a mézeskalácsoknak.
Íme néhány inspiráció és ötlet a mézeskalács díszítéshéhez:
Képek forrása: Pixabay és Pinterest
Szöveg: Zöldi Anita