Welcome Home - Érezd magad otthon!

Welcome Home

Mi micsoda a lakberendezésben? Stílusútmutató

2018. május 10. - Megérzések_admin

Számos lakberendezési weboldalon találkozol olyan szavakkal, mint a vintage, a country, a klasszikus, és jó lenne, ha végre valaki elmagyarázná, mit jelentenek ezek? Számos stílus létezik, amely köré felépítheted az otthonod, de a legtöbbjüket eddig csak hírből ismerted? Akkor ideje végre tiszta vizet önteni a pohárba, amit mi meg is tettünk ezzel az útmutatóval.

stilusfejlec.jpg

Noha az összes design áttekintése szinte lehetetlen, összegyűjtöttük azokat a stílusokat, amelyek előfordulása a leggyakoribb. Ahhoz, hogy részletesen kifejtsük őket, szinte egy könyv is kevés lenne, ezért döntöttünk a rövid ismertetés mellett. Reméljük, a bejegyzés végére megtalálod a kedvenced.

9d360054f9885146bd6789fd18b68b77.jpg

Romantikus stílus a lakberendezésben

A romantikus lakás fiatalos, nőies, mintha egy igazi úri hölgy rendezte volna be. Pasztell színeivel és virágos kiegészítőivel otthonos, meleg hangulatot áraszt. A romantikus hálószobából nem hiányozhat a fésülködőasztal és a falon lógó ovális tükör, a nappaliból pedig a rengeteg virág és a friss rózsa.

Nyugodtan válassz színes, virágos kiegészítőket, ahogy a képen is látod!

29daefe5f77a290c38cbd9524ac22543.jpg

Minimál a lakberendezésben

Ez a stílus, ahogy a neve is mutatja, nem harsány és díszes, mint a romantikus: letisztultság, kevés forma és szín jellemzi. Azokban az otthonokban mutat igazán jól, amelynek nagy tágas terei vannak.

Mivel az egyszerűség, a csupaszság és a monokróm színvilág jellemzi, egy távolságtartó, hideg designról van szó. Egy minimalista lakásban nincs helye színes emléktárgyaknak és rendetlenségnek, ezért jól gondold meg a választást.

e524f75598287b079ba3e179e71f770c.jpg

Eklektika a lakberendezésben

Az eklektikában ne keress semmi szabályosat, semmi kőbe vésett dolgot: jellegzetessége, hogy több stílusirányzatból épül fel. Erős színek, harsányság és összevisszaság jellemzi. Jól mutat a kisebb terekben is, viszont vigyázni kell: ha átesel a ló túloldalára, könnyen lehet, hogy egy káosz uralta lakás lesz a végeredmény.

Noha lehetetlennek tűnhet, az eklektikában is meg lehet találni a harmóniát, ha például egységes színvilág mentén választod ki a különböző stílusú kiegészítőket és bútorokat.

fb26528afcee656cabc0b5aac343a7ad.jpg

Japán stílus a lakberendezésben

Az eklektikával ellentétben nem szereti a túlzásokat, nem jellemző rá az összevisszaság. Egy japán stílusú otthont leginkább a letisztultság, a harmónia és természetesség szavakkal lehet leírni.

Elsősorban egyszerű árnyalatokat és mintákat használ, csak semmi harsányság: a fekete, a fehér és a barna színek dominálnak.

Ami pedig a berendezést illeti: válasszunk alacsony bútorokat, ülőpárnákat, pici asztalokat, nagy szőnyegeket, bambuszból, nádból készült tárgyakat.

71289372469f39cf34b022e1a6966852.jpg

Mediterrán stílus a lakberendezésben

Meleg árnyalatok, szép minták, puha textilek és kovácsoltvas, illetve fa bútorok találhatók meg egy mediterrán stílusú házban. A falak pasztell, míg a kiegészítők inkább földszínekben pompáznak.

Válasszunk nyugodtan rusztikus berendezési tárgyakat, noha a modern darabok is jól mutatnak egy ilyen lakásban.

A mediterránon belül egyébként megkülönböztethetjük a görög, a spanyol vagy az olasz stílust.

Ha egy csodálatos, mediterrán teraszban gondolkodsz, olvasd el ezt a bejegyzést! 

9684c012ecd4a7953c2f91f677e3c187.jpg

Retro a lakberendezésben

A retro stílust a legtöbbünk nagyon jól ismeri, és szívesen is használják a rá jellemző élénk színeket, illetve geometrikus formákat. Noha a bútorok és a kiegészítők beszerzése okozhat némi gondot, kétségtelen, hogy egy nagyon impozáns és egyedi otthon születhet a retróból.

5efe497eb4fd84f99bd9aad02d3bc699.jpg

Klasszikus stílus a lakberendezésben

Sokban hasonlít a romantikára, ami a színeket és a bútorokat illeti, azonban elegánsabb, gazdagabb, és a luxus szóval lehet leginkább jellemezni.

A japán stílussal ellentétben óriási bútorokkal szokták megtölteni a klasszikus helyiségeket. A berendezést nagyon meg kell fontolni, hiszen ez a design nem „nézi el”, ha nem passzolnak egymással a bútorok, nincs közöttük harmónia.

b399f20b6f657aee4a742e4dec289f7f.jpg

Country stílus a lakberendezésben

A vidéki, vagyis country stílusban berendezett lakás otthonos, személyes és melegséget, családi szeretetet áraszt. A rusztikus báj és a régi idők eleganciája jellemzi.

Ha emellett döntünk, akkor nyugodtan felhasználhatjuk nagymamáink régi bútorait, ám immár felújított formában.

e2a4accff66ec8f8e46c1a4c66f2e9f9.jpg

Vintage stílus a lakberendezésben

Egy vintage otthon bútorainak nagy része egyszínű, vagy színben passzoló, modern klasszikus. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy-egy modern elemet ötvözünk régi dekorációkkal. A falakat díszíthetjük régi tükrökkel, képekkel és festményekkel.

A vintage stílusról bővebben ebben a bejegyzésünkben írtunk.

Érdekel, hogyan lehet összehangolni a szülők és a gyerekek ízlését a lakberendezésben? Akkor kattints a következő linkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://welcomehome.blog.hu/api/trackback/id/tr4213903602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása